Persatuan Kanser Amerika menyaranankan paling kurang 5 hidangan buah buahan dan sayuran sehari untuk kekalkan kesihatan. Kajian menun...
Persatuan Kanser Amerika menyaranankan paling kurang 5 hidangan buah buahan dan sayuran sehari untuk kekalkan kesihatan. Kajian menunjukan sesetengah hidangan ini mungkin dapat menghindarkan penyakit kanser.
1. Bawang Putih
Kajian yang pernah dijalankan menunjukan makan hidangan yang mengandungi banyak bawang putih dapat mengelakan risiko kanser, terutamanya kanser esofagus, perut dan usus. Khasiat bawang putih mampu mencegah sel kanser daripada aktif dan juga mengurangkan aktivi sel kanser daripada membiak.
2. Buah Buahan Berry
Rasanya enak, buah buahan berry adalah baik untuk melawan kanser. Contoh buahan berry adalah strawberry, blueberry, blackberry dan lain lain. Kumpulan berry mengandungi kadar anti-oksida yang tinggi, bermaksud ia mampu mencegah kesan dan pembetukan radikal bebas yang mampu memusnahkan sel dalam badan. Kandungan berry mampu mencegah sel kanser daripada berkembang dan merebak.
3. Tomato
Kajian yang pernah dijalankan memunjukan buah tomato mampu melindungi lelaki daripada kanser prostat. Khasiat tomato mampu melindungi DNA sel badan daripada kerosakan yang menyebabkan kasner. Lycopene dalam tomato mempunyai kadar anti-oksida yang tinggi.
4. Sayuran Cruciferous
Contohnya kobis, broccoli, cauliflower - kandungan sayuran ini dapat melindungi DNA daripada kesan buruk radikal bebas. Ia juga mampu memusnahkan bahan kimia penyebab kanser, melambatkan pertumbuhan tumor dan membunuh sel kanser.
5. Teh Hijau (Green Tea)
Teh hijau mengandungi anti-oksida yang dipanggil "catechins" yang mampu mengelakan kanser dan radikal bebas penyebab kanser. Kajian makmal menunjukan catechins boleh mengecutkan tumor dan membantutkan pertumbuhan sel tumor.
6. Bijiran Penuh (Whole Grain)
Menurut American Institute for Cancer Research, bijirin mengandungi komponen serat dan anti-oksida yang mampu merendahkan risiko kanser. Dalam kajian berskala besar yang dilakukan keatas 500 ribu orang, memakan bijirin dapat mengurangkan risiko kanser salur pencernaan termasuk perut dan usus. Contoh bijirin yang baik untuk diamalkan adalah oat, barli, beras perang, gandum dan lain lain.
7. Kunyit
Kunyit mengandungi bahan yang mampu menentang kanser, ia dikenali sebagai "curcumin". Menurut American Cancer Society, curcumin menghalang pembentukan sel kanser dan memperlahankan dan mengecutkan tumor pada haiwan.
8. Sayuran Berdaun Hijau
Sayuran berdaun hijau seperti bayam dan lettuce adalah sumber anti-oksida, beta-carotene dan lutien. Menurut kajian American Institute for Cancer Research kandungan sayuran hijau ini mampu menghalang pertumbuhan sel kanser.
9. Anggur
Kulit buah anggur mengandungi anti-oksida yang sangat tinggi, ia dipanggil "resveratrol". Jus anggur turut mengandungi anti-oksida. Menurut National Cancer Institute, resveratrol mampu mencegah kanser pada peringkat awal daripada terus merebak serius. Ia turut mengurangkan risiko kanser prstat kepada lelaki.
10. Kekacang
Kakacang seperti kacang pinto dan kacang merah mempunyai kandungan anti-oksida yang tinggi. Berdasarkan American Cancer Society, kacang ini turut mengandungi serat yang mampu kurangkan risiko serangan kanser.
DISCLAIMER : Produk Sari Agegard tidak bertujuan merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Sebarang testimoni yang dipaparkan adalah pengalaman peribadi individu dan kesan ke atas setiap individu mungkin berbeza”
Produk ini adalah makanan tambahan dan ia sesuai dijadikan sebagai ikhtiar sampingan selain terus mendapatkan rawatan hospital & doktor.